2Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Pediatrik Kardiyoloji Bilim Dalı, Eskişehir, Türkiye
3Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Pediatrik Allerji İmmünoloji Bilim Dalı, Eskişehir, Türkiye
Özet
Amaç: Kistik fibrozis (KF), öncelikli olarak solunum ve gastrointestinal sistemleri etkileyen multisistemik bir hastalıktır. Kardiyovasküler sistem, çocukluk çağından itibaren tespit edilebilen etkileriyle mortalite ve morbiditenin önemli bir belirleyicisidir. Amacımız, kistik fibrozisli çocuklarda miyokardiyal strain analizi kullanarak kardiyak fonksiyonları değerlendirmekti.
Gereç ve Yöntemler: Yaşları 5–18 arasında değişen, KF’li 19 hasta ve yaş-cinsiyet uyumlu sağlıklı kontrol grubu değerlendirildi. Kardiyak değerlendirmeler, hastalar klinik olarak stabil durumdayken, M-modu, pulse wave ve speckle tracking ekokardiyografi kullanılarak yapıldı.
Bulgular: İnterventriküler septum diyastol çapı (IVSd), sol ventrikül diyastol çapı (LVEDD), sol ventrikül posterior duvar çapı (LVPWd), sol ventrikül sistol çapı (LVESd), ejeksiyon fraksiyonu (EF), fraksiyonel kısalma (FS), mitral annüler düzlem sistolik ekskürsiyonu (MAPSE) ve mitral ile triküspit E ve A dalga hızları gibi geleneksel ekokardiyografik parametrelerde anlamlı bir fark bulunmadı. Ancak, KF grubunda sağ ve sol ventrikül longitudinal strain değerleri ve triküspit annüler düzlem sistolik ekskürsiyonu (TAPSE) kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede düşüktü. KF hastalarında sol ventrikül sistol sonu hacmi (LVESV) daha yüksekti. Sağ atriyum strain analizinde bir fark tespit edilmedi.
Tartışma: Geleneksel ekokardiyografik incelemeler KF’li çocuklar ile sağlıklı kontroller arasında benzer sonuçlar gösterse de, strain analizi gibi ileri ekokardiyografik incelemeler her iki ventrikülde de önemli farklılıklar ortaya koymuştur. Bu bulgular, KF’li çocuklarda subklinik kardiyak etkilerin mevcut olabileceğini göstermekte ve düzenli takip ile daha ileri araştırmaların gerekliliğini vurgulamaktadır.
2Department of Pediatric Cardiology, Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Eskişehir, Türkiye
3Department of Pediatric Allergy Immunology, Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Eskişehir, Türkiye
Abstract
Objective: Cystic fibrosis (CF) is a multisystem disease that primarily involves the respiratory and gastrointestinal systems. The cardiovascular system is a significant determinant of mortality and morbidity, with cardiovascular effects detectable from childhood. Our aim was to evaluate cardiac functions using myocardial strain analysis in children with cystic fibrosis.
Material and Methods: We evaluated 19 patients with CF and age- and sex-matched healthy controls, aged 5–18 years. Cardiac evaluations were conducted while patients were clinically stable, using M-mode, pulse wave, and speckle-tracking echocardiography.
Results: There was no significant difference in the conventional echocardiographic parameters, including interventricular septum diastolic diameter (IVSd), left ventricular end-diastolic diameter (LVEDD), left ventricular posterior wall diameter (LVPWd), left ventricular end-systolic diameter (LVESd), ejection fraction (EF), fractional shortening (FS), mitral annular plane systolic excursion (MAPSE), and mitral and tricuspid E and A velocities. However, right and left ventricular longitudinal strain and tricuspid annular plane systolic excursion (TAPSE) were significantly lower in the CF group compared to controls. Left ventricular end-systolic volume (LVESV) was higher in CF patients. No difference was detected in right atrial strain analysis.
Conclusion: Although conventional echocardiographic examinations showed similar results in children with cystic fibrosis and healthy controls, advanced echocardiographic examinations such as strain analysis revealed significant differences in both ventricles. These findings suggest that subclinical cardiac effects may be present in children with cystic fibrosis, underscoring the need for ongoing monitoring and further investigation.