Özet
Amaç: Türk pediatrik romatologlarının Türk ulusal çocukluk aşı programına yönelik aşılama uygulamalarını ve tutumlarını araştırmak.
Gereç ve Yöntemler: Pediatrik romatolojide çocukluk aşı takvimlerine ilişkin klinisyenlerin görüşlerini ve uygulamalarını belirlemek amacıyla gönüllü bir çevrimiçi anket hazırlandı. Anket, katılımcılara Ağustos–Eylül 2024 arasında e-posta ile gönderildi.
Bulgular: Katılımcıların üçte ikisi, hastaların aşı durumunun sadece tanı sırasında değil, takip sırasında da değerlendirilmesi gerektiğini düşündü. B-hücresi tüketici tedavi, intravenöz immünoglobulin ve orta/yüksek doz kortikosteroidler, hem inaktive hem de aktif aşılar için kontrendike kabul edilen ilk üç ilaç olarak belirtildi. Canlı aşılar öncesinde ve sonrasında immünsüpresyonda sıklıkla dört haftalık bir ara verilmesi önerilmesine rağmen, inaktive aşılar için bu geçerli değildi. Bazı klinisyenler (n=24; %35.8) canlı aşıları kronik romatizmal hastalıklar için potansiyel tetikleyiciler olarak görse de, katılımcıların çoğunluğu (n=64; %89.5) inaktive aşılamalardan sonra hastalık aktivasyonu bildirmedi. Ulusal aşı gerekliliği, grubun büyük kısmı tarafından (%89.6) dile getirildi.
Tartışma: Bu çalışma, immünsüpresif tedavilere odaklanarak kronik romatizmal hastalığı olan çocuklar için ulusal aşılama programının uygulanmasının literatürdeki ilk değerlendirmesini ortaya koymuştur. Çoğu katılımcı aşılama konusunda teşvik edici olmasına rağmen, immünsüpresif tedavi altındaki hastalarda canlı ve inaktive aşılara yönelik tereddütler devam etmektedir. Bu sorunları ele almak için ulusal rehberlere ihtiyaç vardır.
Abstract
Objective: To investigate the vaccination practices and attitudes of Turkish pediatric rheumatologists toward the Turkish national childhood immunization program.
Material and Methods: A voluntary online survey was developed to ascertain clinicians’ views and practices regarding childhood vaccination schedules in pediatric rheumatology. The survey was emailed to participants between August and September 2024.
Results: Two-thirds of the participants thought that the vaccination status of patients should be evaluated both during follow-up and at the time of diagnosis. B-cell depleting therapy, intravenous immunoglobulin, and moderate/high-dose corticosteroids were the top three drugs considered contraindicated for both inactivated and live vaccines. A four-week break in immunosuppression was often used before and after live vaccines, but not for inactivated ones. While live vaccines were considered potential disease triggers by some clinicians (n=24; 35.8%), most (n=64; 89.5%) reported no disease activation after inactivated vaccinations. A strong desire for national vaccination guidelines was expressed by 89.6% of participants.
Conclusion: This study provides the first evaluation of the implementation of the national vaccination program for children with chronic rheumatic diseases, focusing on immunosuppressive treatments. Although most participants supported vaccination, hesitations regarding live and inactivated vaccines in patients under immunosuppressive treatment persist. National guidelines are needed to address these issues.