ISSN: 2757-7074 | İletişim
Çocuk acil servisine başvuran alerjik hastalıkların retrospektif değerlendirilmesi
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Alerji ve İmmünoloji Bölümü, İstanbul, Türkiye
2Halk Sağlığı Müdürlüğü, Maltepe İlçe Sağlık Müdürlüğü, İstanbul, Türkiye
3Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği, İstanbul, Türkiye
4Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Acil Bölümü, İstanbul, Türkiye
Ümraniye Pediatri Dergisi 2024; 2(4): 53-58 DOI: 10.14744/upd.2024.29494
Full Text PDF

Özet

Amaç: Alerjik hastalıklar, sadece yetişkinlerde değil, çocuk ve ergenlerde de küresel olarak en yaygın solunum yolu hastalıklarından birini temsil etmektedir. Çalışmamızda, İstanbul’da üçüncü basamak bir hastanenin çocuk acil servisine astım, alerjik rinit, atopik dermatit, ürtiker ve anafilaksi nedeniyle başvuran çocuk hastaların dosyaları retrospektif olarak incelenmiş ve başvuruların aylara göre dağılımı analiz edilmiştir.
Gereç ve Yöntemler: Ocak 2017–Aralık 2022 tarihleri arasında İstanbul’da üçüncü basamak bir hastanenin çocuk acil servisine anafilaksi, astım, alerjik rinit, atopik dermatit ve ürtiker nedeniyle başvuran çocuk hastaların dosyaları retrospektif olarak incelendi. Tüm hastalar çalışmaya dahil edilmiştir.
Bulgular: Çalışmamızda Ocak 2017–Aralık 2022 tarihleri arasında çocuk acil servisine başvuran 0–18 yaş arası 1.087.174 hastanın %7,6’sı astım, alerjik rinit, atopik dermatit, ürtiker ve anafilaksi tanısı almıştır. Acil servise başvuru oranları analiz edildiğinde, astım en sık görülen hastalıktır (%4,9). Bunu akut ürtiker (%2,7), alerjik rinit (%0,08), atopik dermatit (%0,03) ve anafilaksi (%0,01) takip etmiştir.
Tartışma: Özellikle çocukluk çağı alerjik hastalıkları son yıllarda tüm dünyada prevalansı artan bir sağlık sorunu olarak ortaya çıkmıştır. Astım başvurularının en fazla Ocak ve Aralık aylarında, en az ise Temmuz ve Ağustos aylarında olduğu tespit edilmiştir. Çalışmamızda iklim değişikliği çocukluk çağı alerjik hastalıkları ile ilişkilendirilmiştir. Farklı bölgelerdeki farklı popülasyonlarda yapılacak ileri çalışmalarla, bu bulguların dünya çapında hızla artan bu hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için etkili stratejilerin geliştirilmesi açısından önemli etkileri olabilir.

Retrospective evaluation of allergic diseases presenting to pediatric emergency department
1Department of Pediatric Allergy and Immunology, Health Sciences University, Ümraniye Training and Research Hospital, İstanbul, Türkiye
2Public Health Directorate, Maltepe Provincial Health Directorate, İstanbul, Türkiye
3Department of Pediatrics, University of Health Sciences, Ümraniye Training and Research Hospital, İstanbul, Türkiye
4Department of Pediatric Emergency, University of Health Sciences, Ümraniye Training and Research Hospital, İstanbul, Türkiye
Ümraniye Pediatri Dergisi 2024; 2(4): 53-58 DOI: 10.14744/upd.2024.29494

Abstract

Objective: Allergic diseases represent one of the most common respiratory diseases globally, affecting not only adults but also children and adolescents. In our study, the files of pediatric patients admitted to the pediatric emergency department of a tertiary care hospital in Istanbul due to asthma, allergic rhinitis, atopic dermatitis, urticaria, and anaphylaxis were retrospectively reviewed, and the distribution of admissions according to months was analysed.
Material and Methods: The files of pediatric patients admitted to the pediatric emergency department of a tertiary hospital in İstanbul between January 2017 and December 2022 due to anaphylaxis, asthma, allergic rhinitis, atopic dermatitis, and urticaria were retrospectively reviewed. All patients were included in the study.
Results: In our study, 7.6% of the 1,087,174 patients aged 0–18 years who presented to the pediatric emergency department between January 2017 and December 2022 were diagnosed with asthma, allergic rhinitis, atopic dermatitis, urticaria, or anaphylaxis. When the emergency department admission rates were analysed, asthma was the most common (4.9%), followed by acute urticaria (2.7%), allergic rhinitis (0.08%), atopic dermatitis (0.03%), and anaphylaxis (0.01%).
Conclusion: Childhood allergic diseases, in particular, have emerged as a health problem with increasing prevalence worldwide in recent years. It was found that the highest number of asthma admissions occurred in January and December, while the lowest admissions were in July and August. Our study suggests a potential association between climate change and childhood allergic diseases. With further studies in different populations and regions, these findings may have important implications for developing effective strategies to prevent and treat these rapidly increasing diseases worldwide.